15 Mayıs 2012 Salı

ÜLKEMİZDE DEFİNECİLİK

qewsik nickiyle bilinen arkadaşımız sen ne politika kasıyorsun lan, geyik adamsın normalde, blogunda da geyik yaz dediği için eski bir entrymi modifiye edip yayınlıyorum. (Not: bu sözün üzerine gaza gelip blogun gerçekte sahibi olan antidoto'ya darbe yapıp silmeye çalışırken kendimi sildim, antidoto yine insanlık yapıp beni geri kabul etti bloga ARO ondan) (sözlük entrysi olduğu için imla, noktalama işaretleri hataları olabilir affola)


Askerde ben de define aradım. Öncesine gidersek, Irak Savaşı nedeniyle askerlik 12 aya çıkacak, çıkmadan 8 ay gidip geleyim deyip askere gittim. 289. kısa dönem olarak, gerçekten de 8 ay yaptım, bizden sonrakiler ise 6 ay olarak yaptı. acemi birliği olarak mardin kızıltepe jandarma komando taburuna gittim, oradan da hayatımda yaptırabildiğim tek torpille yeşilli ilçesine geçtim. bu arada da turizm jandarması olmak için diyarbakırda o bölgedeki bütün illerdeki kısa dönem jandarmalarla beraber yabancı dil sınavına girdim. mardinin bütün ilçelerinden alayda topladılar bizi. iki gece mardin jandarma alay komutanlığında yemekhanede gece tezkereciler porno izlerken yemek masasında yattım, geceleri sevişme sesleriyle uyandıktan veya birader filmi izleyemiyoruz horlama sesinden diyen yavşaklarla tartıştıktan sonra, 14 kişilik jandarma minibüsüyle 25 kişi diyarbakıra gittim ve sınavı kazandım (sanki kazandığımız sınava baksana). 


49 gün süren bir sürü rezillikten sonra mersin'in erdemli ilçesine gittim. şubat ayında mersin'de turist olmaz, verirler gri elbiseyi, mp5'i şekil yaparım diye düşünürken, bölük komutanının beni disiplinsiz bulması ile yeşil kamuflaj ve g3 ile bir köy karakoluna gönderildim. karakola 2 kasaba, 7 köy bağlı ama çok sayıda tatil sitesi vardı, antepliler sitesi, adanalılar sitesi, konyalılar sitesi, hataylılar şeklinde. karakola bağlı mıntıka içinde tek ingilizce bilenin benim olmam çok büyük ihtimal. turist de vardı elbette, hemen hepsi arap. onbaşı rütbemi de bölük komutanının geri alması ile karakol eri olarak kaldım. yalnız allah var karakolun tarihindeki tek kısa dönem olmam nedeniyle, rütbelilerle aram iyiydi. 1 başçavuş, 1 üstçavuş ve 2 uzman çavuştu zaten rütbeliler. günde ortalama 6-8 saat nöbet tutarak günlerimi değerlendirirken (rekorum 12 saat) karakol komutanı görev var tufan yanına bir kişi al git deyince sevinerek birisini buldum görevin ne olduğunu bilmeden. 


görev izinli define kazısı yapacak bir ekibe refakat etmekmiş. ön bilgileri bu kadar tutarak konuya giriyorum. izinli kazı yapmanın bazı kuralları varmış, izinleri aldıktan sonra kazı esnasında kültür bakanlığı, maliye bakanlığı ve içişleri bakanlığının temsilcileri gerekiyormuş. bizim kazı ekibinde de maliyeden bir memur, kültür bakanlığından iki arkeolog ve içişleri bakanlığından iki jandarma er vardı (jandarma er tek başına görev yapamaz, minimum iki kişi gerekli). şimdi define bilgilerine geçeyim: aranan miktar: 3,5 ton altın (bulununca yarısı devlete, yarısı definecilere kalıyor) 
menşei: 1800'lerin sonunda ermenilerin soyduğu rivayet edilen osmanlı hazinesi 
gömenler: 7 ermeni papaz ve 70 ermeni eşkiya.bizim definecinin anlattığına göre gömdükten sonra ermeni papazlardan teki kalan herkesi öldürüp gömmüş, nasıl tek başına gömdüyse artık 76 kişiyi) lokasyon: toros dağlarının arasında derin bir vadide, eşek deresinin dibi. ulaşım acaip zor, zaten yolun bir kısmını define arayanlar yapıyor başka türlü ulaşmak mümkün değil zaten, yarım saat kadar asfalt yolda gittikten sonra köy yoluna sapılıyor sonra 20 dakika oradan bizim kafadarların açtığı yolda (yol dediğime bakmayın, bunların dışında girmeye cesaret edebilen kimse yok) 20 dakika ilerledikten sonra ulaşılıyor kazı alanına. kazı yaptığımız yerin karşısında 11. yy'dan kalma bir şapel var, kazdığımız yerde üzerinde haç işareti olan kocaman bir kayanın dibi. biz böyle zor ulaşırken defineyi gömenler deve kervanıyla nasıl gelmiş buraya o da sorgulanmıyor zaten. senelerdir böyle bir söylenti varmış zaten. 
kazı ekibi: 
tayfun abi: esas defineci. artvinli maden mühendisi, adam define nedeniyle kafayı yemiş, türkiye'de kazmadığı yer kalmamış, didim, artvin, yozgat vs. karısı da kovalamış bunu daha akıllanmamış. birşey buldun mu abi yanıtı, kazdığım yerin 10 metre yakınında çıktı diyor. ama birgün mutlaka bulacağına inanıyor. 
hüseyin abi: kazı yapılan bölgenin zenginlerinden, müteahhit, 2 karısı var. çok hoş sohbet adam. kazının sponsoru kendisi. küçükken komşu alevi köyüne gitmesi durumunda alevilerin kendisini yiyeceğini söylemiş ailesi, gülerek anlatıyor. 
köylü (adını hatırlayamadım şimdi): 3. ortak, tam nefret edilecek köylü prototipi, çıkarcı, patavatsız, köylü kurnazı. neden dahildi bu mevzuya tam bilmiyorum, kazı yapılan alan bunun mülkiyetinde olabilir. ikincil insanlar: 
hüseyin abinin ikinci karısı: birinciyi göremedik haliyle, acaip dominant bir kadın, sağolsun ben ne istesem yapardı ama bana dahi hüseyin abinin ilk karısını çekiştirmesi kendisinden nefret ettirdi. 
kimya mühendisi: tayfun abinin kankası, abd'ye kekik yağı satıyorum diyordu. kekik falan arıyordu kazı alanının etrafında, hüseyin abinin karısı bunun cenabet olduğuna kanaat getirip, ondan dolayı definenin gelmediğini iddia edince bir daha gelemedi kazıya. 
köylünün karısı: ilk gün kesilen keçiyi pişirdi, görevi bize yemek yapmak ve hüseyin abinin karısını onaylamaktı. güzel sıkma yapıyordu, ellerine sağlık diyeyim. 
hüseyin abinin yiğeni: kadıncağız 1-2 gün gelebildi. hüseyin abinin karısı kovaladı sonra. 
kepçe operatörü: hüseyin abinin eleman. öküz gibi kaslı bir adam. sağolsun beni kepçeye bindirdi. çocukluk hayallerimden birisini gerçekleştirdi böylece. 
maliye memuru: şahane hoş sohbet bir adamdı, yolda telefonunu verirdi istediğin yeri ara diye, kazı alanında çekmiyordu telefonlar. bana halen bir rakı borcu var. tezkere alınca yanına gidecektim. tezkereyi alınca koşarak eve döndüğüm için gitmedim. 
devlet görevlileri: toplam 5 kişi, hepsinin günlük 20 lira yevmiyesi var. bizim payımıza düşen 40 lirayı ben alıp karakol komutanına veriyordum. 2 sefer bana bıraktılar, pepsi ve cips aldım tüm karakola (akdenizde pepsi daha çok içiliyor) 
arkeolog 1: şahane bir ablaydı, çok hoş sohbet. yalnız köylü amca yüzüne karşı yampiri deyince 3 gün boyunca dellendi. 
arkeolog 2: iğrenç bir kadın, kocası doktormuş, kendini beğenmişin biriydi. birgün ben uyurken diğer jandarma arkadaş da (ardahanlı dana osman) eşek deresine yüzmeye girmiş, o sırada köylüler gelince, siz buranın güvenliğini sağlamalısınız diye bir ton tantana etti. 
siempretufan: sabah karakolda kahvaltı yapıp sonra define alanında bolca sıkma yeyip yatıyordu, uyanıp öğle yemeği yedikten sonra biraz sohbet falan edip 5 çayını içip karakola dönüyor, orada da akşam yemeği yeyip, 22:00-24:00 nöbetini tutup birşeyler yeyip uyuyordu. askerliği bitip eve döndüğünde hiç bir pantolonu kendisine olmadı. 5 ay mersinde kaldığı sürede 13 kilo almıştı. 
jandarma 2: artık kim denk gelirse, ali, osman, reşat vs.
cinci hoca: defineye ulaşılamayınca, davete icabet edip geldi. define bulunmamasının sebebi olarak arkeolog 2'nin regl dönemi olmasını gösterince kadından yediği fırça sonrası bir daha gözükmedi. meraklı köylüler: geldikçe kovalandılar. 
sincap: hergün yol üzerinde aynı yerde görüyordum, şahane güzel bir hayvan. 
yaban keçisi: amk hayvanı nasıl çıkıyorsun lan o kayalıklara. 
yılan: birgün uyanınca yanımda gördüm çok korktum. ama siyah yılanlar zehirsizmiş, kırmızı yılanı da birkez gördüm, onda da üzerinden geçmiş bir araba ölüydü. 
arabada sevişen gençler: bir kazı sonrası dönerken sapa bir yolda titreşen bir araba görünce jandarma olmam nedeniyle durdurup aracımızı içine baktım. kız yüzünü sakladı, oğlan korktu. kolay gelsin dedim yolumuza devam ettik. 
netice: 2 ay sürdü kazı, 13 metre kadar derine indik. bahar dönemi olması nedeniyle yağan yağmurlar suyla doldurdu çukuru geri temizlediler vs. neticede bulduğumuz benim keçi kemiği diye düşündüğüm fakat diğerleinin hazineyi gömen eşkiyaların tekinin kemiği dediği kemik parçası ve paslı bir kazma kalıntısı. bunu ben bunlardan önceki define araynlardan birisinin olduğunu düşünürken, diğerleri gömenlerin alet edevatına saydı. hüseyin abi 40 milyar masraf yaptığını söylüyordu (2003 yılında) ayrıca kepçesinin hergün define yerinde olmasından dolayı kaybettiği para hariç. tayfun abi kazıyordur yine bir yerleri şimdi.

1 yorum:

  1. İnsanın birden fazla dayısı varsa bunlardan birinin işe yaramaz, haybeci olma itimali yüksek, bendeniz de 16-17 yaşlarında iken bu haytanın peşine düşüp elde kazma kürek definecilik yapmış, kafatası çıkarmıştık... mezar kazdık lan, ama kafatası çıkacağını bilsem kazmazdım amk, neyse paslı bir para da bulduyduk :// ARO yazı güzel siyaseti bırakmasanda bunlardan da yaz siempre bey!

    YanıtlaSil