24 Mayıs 2010 Pazartesi

Halaydan sonra ne yapıyoruz Kemalim?

 CHP'de bayrak değişimi tamamlandı ve çok sevilen tabirle Gandi Kemal, Deniz Baykal'ın yerine partinin başına geçiverdi. Listesinde de Baykal'dan yalnızca 4 ismi tutan Kılıçdaroğlu, partinin statükoculuktan vazgeçip sosyal demokrat bir kimlik kazanacağı umutlarını da artırdı.
Uzun yıllardır beyaz Türklerin partisi olan CHP'nin başına Dersimli bir Kürdün geçmesi elbette sevindirici. Lakin Gandi'nin Dersimliliğinin de, Kürtlüğünün de folklorik bir öğe olmaktan öte anlamı yok. Hatırlarsınız CHP'nin kadrolu faşistlerinden Onur Öymen'in Dersim katliamını alkışlayan konuşmasını önce yermiş, bir gün sonra ise özür dilemek zorunda kalmıştı. Kurultaydaki konuşmalarından da, Kürt sorunu gibi temel bir konuda Baykal'dan farklı düşünmediği ve aynı vizyonsuzluğa, çözümsüzlüğe sahip olduğu ortaya çıktı.
İnsanları umutlandıran nokta ise Kılıçdaroğlu'nun siyasetini laiklik, cumhuriyet değerleri, ülkenin bölünmez bütünlüğü gibi kavramlar üzerine değil; açlık, sefalet, işçi hakları gibi söylemler üzerine kurma ihtimali. Yani bu memlekette ortanın solunda olarak tanımlanan bir partinin sosyal demokrat siyaset yürütme ihtimali bile heyecan yaratıyor, düşünün içinde bulunduğumuz durumu.
CHP kongresinde "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları duymak elbette güzel oldu lakin orada bulunan kalabalıklar gibi Kılıçdaroğlu'nun "Devrimci" olduğunu falan düşünecek durumda değiliz. Express dergisinin bu sayısında yer alan bir anektod durumu açıklıyor aslında; Direnişteki itfaiye işçilerinin yanına giden Kılıçdaroğlu işçi haklarından, emekten bahsedip belediyeye geçirirke, direnişteki bir işçi soruyor "Peki CHP'nin elinde bulunan İzmir belediyesinde işten atılan Kent AŞ işçileri?", Kılıçdaroğlu'nun cevabı manidar "Hadi halay çekelim".
Merkez siyasette olası bir sola kaymanın sosyalist sol adına da faydalı olacağı muhakkak. Ancak bu havayı kendi lehimize döndürmek elbette bizim elimizde. Düzen partilerinin gerçek yüzlerini işçilere göstermek, onların sorunlarının tek muhatabının biz olduğunu anlatabilmek görevimiz. Kılıçdaroğlu'na sorulacak ilk sorumuz da şudur; "Halaydan sonra ne yapıyoruz"....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder